شاهبیت غزل تحولات سیاسی سال۱۴۰۳ در استان بیشک برگزاری انتخابات ریاست جمهوری بود که قزوینیها در چرخشی معنادار پس از انتخاب جلیلی در دور نخست، با مشارکت بیش از ۲۵۸هزار رایدهنده در دور دوم انتخابات ریاستجمهوری چهاردهم، در شمار ۱۶استانی قرار گرفتند که «مسعود پزشکیان» در آنها بر «سعید جلیلی» پیشی گرفت. امیدواری جامعه با انتصاب استانداری جوان و اصلاحطلب قوت گرفت اما پس از خالی شدن هیجانات ناشی از برگزاری انتخابات و آغاز پاییز و زمستان؛ اندک اندک چهره تلخ و صلب حقیقت برملا شد. مجمع نمایندگان اصولگرای مجلس استان – که نارضایتی خود را در مراسم معارفه «محمد نوذری» به صراحت بیان کردند- با گذر زمان و مشاهده عملکرد استاندار جدید به جرگه حامیان او پیوستند و سیاست جلب رضایت همگان – از خاندان علیخانی تا یاران حاج داود محمدی در یک سر طیف و یاران قالیباف و اصولگرایان سنتی در سمت دیگر آن – با چاشنی گفتاردرمانی استاندار به رویه قالب در عزل و نصبها و مدیریت فضای سیاسی و اجتماعی در نیمه دوم سال۱۴۰۳ بدل گشت.
پازل تغییرات مدیریتی استان با کنارهگیری حجتالاسلام «عابدینی» از امامت جمعه قزوین و انتصاب حجتالاسلام «مظفری»، از حلقه شاگردان و اساتید موسسه مرحوم آیتالله مصباح یزدی تکمیل شد و با وجود استقبال جبهه اصلاحات استان قزوین از این تغییر و حضور حجتالاسلام علیخانی بعد از سالها در نماز جمعه قزوین، با اولین اظهارنظر سیاسی نماینده جدید رهبری در خطبههای نماز جمعه قزوین و دفاع محکم او از اقدام مجلس در برکناری وزیر اقتصاد ثابت شد که نباید چندان خوشبین بود.
قطع برق در کنار تعطیلی مکرر ادارات و مدارس به بهانه آلودگی هوا و ناترازی انرژی و ابراز نگرانی مسئولان درباره تداوم این روند در سال آینده و توسعه بحران به منابع آبی و هشدار استاندار درباره «کاهش چشمگیر منابع آب زیرزمینی و چالشهای جدی در تأمین آب شرب و کشاورزی قزوین» حاکی از آن است که چشمانداز روشنی برای سال پیش رو وجود نخواهد داشت. به این لیست نگرانکننده باید بحرانهای بومی همچون پرونده کثیرالشاکی رضایت خودرو را افزود که صدور حکم اعدام برای «محمدرضا غفاری» و حبسهای طویلالمدت برای سایرین در آخرین روزهای سال۱۴۰۳ توسط دادگاه بدون تعیین تکلیف شفاف مطالبات چند ده هزار میلیارد تومانی مردم نخواهد توانست آبی بر آتش زیر خاکستر شاکیان پرونده بریزد و در سال آتی میتواند منشا اعتراضات تازهای در سطح استان گردد. قابل پیشبینی بود که اگر تحولی رخ ندهد کاسه صبر مردم خیلی زود لبریز شود چرا که پیش از این بیش از ۶۷درصد این مردم در پیمایشهای مهم ملی گفته بودند به میزان «کم» یا «بسیار کمی» به سیاستمداران اعتماد دارند و بیش از نیمی از آنها همین عقیده را درباره کارآمدی قوای سه گانه داشتند.
به اعتقاد نگارنده غلبه بر این بحرانها در استان قزوین توسط تیم مدیریتی ناهماهنگی که به بهانه وفاق دورهم شکل گرفتهاند امری به غایت دشوار به نظر میآید. دامنه این اختلافات در همین روزهای آخرسالی در حال نمایان شدن است و افزون بر جلسات و نشستهای سیاسی در قزوین و تهران، در فضای مجازی هم نمود پیدا کرده است. راهاندازی صفحهای مانند «حاشیه قزوین» در شبکه اینستاگرام با کارویژه سوتزنی و افشای فساد مالی، اخلاقی و عقیدتی مقامات سیاسی، نظامی، فرهنگی، رسانهای و مذهبی استان شاهدی بر این مدعاست. اگرچه فعالیت این صفحه جنجال برانگیز تا لحظه نگارش این یادداشت به پایان رسیده است اما حتی اگر رضایت اهالی حاشیه قزوین جلب شده باشد دیری نمیپاید که صفحهای جدید و مطالباتی تازه شکل میگیرد و مگر کیک رانت و فساد چقدر حجم دارد که بتوان همگان را راضی کرد؟! زیبندهتر آن بود که نهادهای امنیتی به جای کنکاش و صرف انرژی برای کشف گردانندگان صفحه حاشیه قزوین به راستیآزمایی محتوای آن میپرداختند و اگر نادرستی آنها ثابت میشد در رسانههای گروهی استان در بوق و کرنا کرده و حاشیه قزوین را بیآبرو میکردند و جلوی تکرار این رویه را میگرفتند و با صدای بلند اعلام میکردند شهردار قزوین یا امام جمعه پیشین یا مقامات حوزه علمیه و دیگرانی که نامی از آنها در حاشیه قزوین آورده شده دامانی عاری از فساد دارند و اگر غیر از این بود در کنار برخورد شدید با متخلفان، اهالی حاشیه قزوین را قدر دانسته و در صدر مینشاندند. مگر فلسفه تاسیس نهادهای سوتزنی جز این بوده است؟! به اعتقاد نگارنده در سال پیش رو با توجه به برگزاری انتخابات شورای اسلامی شهر و تشدید تضادها در بدنه مدیریتی استان شانس ظهور پدیدههای نظیر این صفحه در فضای رسانهای استان بسیار زیاد است و تاثیرات آن بر افکار عمومی عمیق و نگرانکننده!
با این احوال باز هم باید حلول سال۱۴۰۴ را به همگان تبریک گفت و از خالق بهار استمداد کرد برای پیشگیری از وقوع محتمل بحرانها و تحولات متعدد پیشرو!
دادگاه غفاری/عکس: علیرضا نصری-تیتر قزوین