• امروز : چهارشنبه - ۶ خرداد - ۱۴۰۵
  • برابر با : 11 - ذو الحجة - 1447
  • برابر با : Wednesday - 27 May - 2026
راپورتچی

مظفرالدین شاه و سید بحرینی

  • کد خبر : 2891
  • 01 ژوئن 2015 - 11:56
در میان سلاطین و پادشاهان ایران، دو چهره از دیگران فاسدتر، نالایق‌تر و البته بسیار خرافی، بی‌اراده و سست‌عنصر بودند. در سلسله صفویه، نمونه اعلای اینان، شاه سلطان‌حسین بود و در عهد قاجاریه؛ مظفرالدین شاه! «مظفرالدین شاه مردی خرافاتی، ترسو و سست‌عنصر بود. جبون، مهربان، بلهوس و بهانه‌گیر بود. بذل و بخشش‌های بی‌جا می‌کرد و به استخاره‌های سید‌بحرینی معتقد بود و بیشتر کارها را توسط همان استخاره‌ها انجام می‌داد. شوق عجیبی به گریه داشت و مجالس روضه‌خوانی زیادی برپا می‌کرد. از رعد و برق وحشت داشت.»

«هر وقت هوا بنای رعد و برق را می‌گذاشت شاه فورا در قعر اطاق پستوئی که به هیچ‌جا روزنه نداشت و تاریک بود مخفی شده فورا عقب سید‌بحرینی و پسرهایش می‌فرستاد و از ترس زیر عبای سید‌بحرینی  قرار می‌گرفت و دست به دامان آنها می‌شد، الله و لبیک می‌گفت. آنها یاجدا یاجدا می‌گفتند و شاه مثل همان ابر بهاری گریه می‌کرد و مشغول نذورات و بخشش می‌شد.»
عین‌السلطنه، ابعاد جالبی را از ترس عجیب و غریب مظفرالدین شاه و بهره‌مندی سید‌بحرینی از مرحمت شاهانه و مواهب ملوکانه! بازگو می‌کند: «خودش می‌گفت [در سفر اروپا] راه‌آهن هر وقت از تونل می‌گذشت، من دَمَر زیر نیمکت‌ها می‌افتادم و جلوی چشم خودم را با دستمال می‌گرفتم گوش خود را با انگشت می‌گرفتم تا رد شود و من نصفه‌عمر می‌شدم. وقتی که از پل رودخانه عبور می‌کرد همین کارم بود. امان از وقتی که کشتی خواستم بنشینم و انگلیس بروم تمام تنم می‌لرزید، هوش نداشتم در یکی از اطاق‌های کوچک آنقدر دمَر روی زمین افتادم تا کشتی به ساحل رسید.»
عین‌السلطنه، می‌افزاید: «این سید از دولت سر این رعد و برق صاحب یک اعتبار و احترام و جبروتی بود که بازدید علمای بزرگ و شاهزادگان و وزرای محترم [نیز] هرگز نمی‌رفت. به قدری شال، انگشتر، طلا، نقره، خز، سنجاب، پول شاه به او داده بود که صندوقخانۀ او مخزن جواهرات و اشیاء قدیمی شده بود. قریۀ نهاوند قزوین را به او بخشید که سالی سی هزارتومان منافع می‌بردند. میرزا ابوالقاسم‌خان مباشر آنجا، حاکم قزوین را نوکر خود حساب نمی‌کرد.»

شکوفه سلیمانی

لینک کوتاه : https://farvardinemruz.ir/?p=2891

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.